Basisbehoefte: zien en gehoord worden

Gezien en gehoord worden is een basisbehoefte voor iedereen. Vooral kinderen en dieren hebben dit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, zich geliefd te voelen en een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen om zich in het leven op een gezonde en stabiele wijze te kunnen manifesteren.

Onderstaand is geschreven met het dier als uitgangspunt. Als we het hebben over het ombuigen van ‘ongewenst’ gedrag naar ‘gewenst gedrag’, dan kan de healingmethode het verschil maken. Echter om blijvend resultaat te boeken is het ook van belang dat de eigenaar bereidt is om tegemoet te komen aan de wens / behoefte van het dier om gezien en gehoord te worden.

Het dier wordt gezien en/of gehoord door de eigenaar
Door het dier echt te zien en te horen én daarbij te luisteren naar diens (basis)behoeften, zonder daar enig oordeel over te hebben, werkt heel helend voor het dier. Ook om een harmonieuze en plezierige manier van samenzijn en samenwerking te bewerkstelligen tussen dier en de eigenaar is het een voorwaarde dat de eigenaar bereidt is om onvoorwaardelijk naar zijn/haar dier (paard, hond, kat, etc) te luisteren en daar naar te handelen. Het dier verkrijgt (weer) zelfvertrouwen en vertrouwen in de eigenaar en het bewerkstelligt een diepere verbinding tussen mens en dier. Met een zeer plezierig en gelukkig samenzijn en samenwerken als gevolg.

Communicatie dier en eigenaar
In principe is iedereen in staat om met zijn / haar dier te communiceren. Dierenliefhebbers hebben het beste met hun dier voor. Vanuit die liefde is er vaak al een verbinding met het dier. De eigenaar ontvangt vaak wel informatie / plaatjes / gedachten, maar kan dit nog niet als ‘dierencommunicatie’ plaatsen. Er is soms sprake van enige onzekerheid of nog onbekendheid over het eigen kunnen.

Na een afstandshealing aan een dier vindt er een telefonisch nagesprek plaats met de eigenaar, waarin ik mijn bevindingen deel. Regelmatig komt het voor, dat bepaalde zaken / behoeften al bekend voorkomen bij de eigenaar en enkele specifieke zaken wel al zijn ‘opgepikt’ door de eigenaar m.a.w. er vindt wel degelijk communicatie plaats tussen de eigenaar en het dier. Door de eigenaar hier bewust van te maken, krijgt deze ook meer vertrouwen in zichzelf om contact te maken met het dier en dit verder uit te bouwen. Het is een verrijking voor het dier en voor de eigenaar om met elkaar in verbinding en in contact te kunnen zijn.

In het bericht ‘communiceren met dieren’ staan tips om dit voor jezelf te vergemakkelijken. Probeer het eens uit. Er kan een wereld voor je opengaan. Hoe meer het dier ervaart, dat jij met hem / haar in contact wil gaan, des te meer zal het dier met je gaan communiceren. De vertrouwensband wordt nog groter en het geeft veel vreugde en plezier.

Dier wordt niet gezien en/of gehoord door de eigenaar
Paarden zijn hierin een goed voorbeeld. Paarden zijn goudeerlijk. Op het moment dat het paard dingen aangeeft en deze vervolgens ervaart dat er keer op keer niet geluisterd wordt, zal het dier zich op termijn naar binnen gaan keren en gevoelsmatig af gaan sluiten. Je kunt dit heel goed aan de ogen van een paard zien. Het oog lijkt als het ware ‘gesloten’ / er lijkt een soort luikje voor te zitten. De eigenaar krijgt dan weinig tot geen contact meer met het dier met alle gevolgen van dien. Het gaat namelijk vaak ten koste van de samenwerking tussen paard en ruiter. Het kan erin resulteren, dat het paard in de ogen van sommige mensen ‘ongewenst gedrag’ gaat vertonen en als ‘stout’ bestempeld wordt en ook zodanig behandelt wordt door de ruiter.
Een voorbeeld kan zijn, dat het paard fysieke pijn heeft, echter dat dit niet als zodanig wordt erkend. De ruiter heeft bepaalde doelstellingen en verwachtingen waar het paard op dat moment fysiek niet toe in staat is. Doordat het vertrouwen van het paard (onbedoeld) beschaamd wordt door de ruiter, zal het dier op zijn eigen koers gaan varen en niet meer de samenwerking op willen zoeken. Het kan opstandig worden en het vertrouwen in de mens geheel kwijtraken.

Groot geluk
Indien de eigenaar / ruiter ervoor kiest om een verbinding met het dier op te willen bouwen en hier tijd en energie aan te willen besteden, zal deze er veel voor terug krijgen.

Als voorbeeld: in plaats van rijden met onnodig veel hulpen te moeten geven tot je respons krijgt (omdat het paard ‘gesloten’ is), kun je vanuit communicatie en verbinding samen gaan werken met het paard. Alle dieren, dus ook paarden, communiceren in beelden / plaatjes. Indien je een goede verbinding hebt met je dier, dan hoef je bewijs van spreken alleen nog maar aan galop te denken en je dier zal dat braaf opvolgen. Er zijn dan nog nihil hulpen nodig om samen de sterren van de hemel te rijden.

About the author

Nicole van Wonderen

Nicole van Wonderen (1976) is een dierenliefhebber. Met veel plezier en toewijding zet zij zich in om zowel dieren- als eigenaren weer in balans te brengen.

View all posts