Communiceren met je dier. Hoe doe je dat?

Voor mij persoonlijk heeft het mijn leven verrijkt om een dier een ‘stem’ te mogen geven door met het dier in gesprek te gaan en hun eigenaar daarmee verder te kunnen helpen.

Iedereen kan (leren) communiceren met dieren. Onderstaand vind je een aantal belangrijke stappen om tot communicatie met je dier te komen:

1. Zorg dat je goed gegrond bent
Ieder dier (vooral paarden) voelen zich het meest veilig bij iemand, die goed gegrond is. Het is voor jezelf en ook voor je dier de basis om contact met elkaar te hebben.

Binnenkort zal ik in een apart bericht omschrijven, hoe je je gronding kunt versterken.

2. Creëer stilte om je heen en in jezelf
Een goede gronding geeft vaak al meer rust in het hoofd. Er is stilte in je hoofd nodig om het dier te kunnen ontvangen. Ga voor jezelf na, wat jij nodig hebt om deze stilte om je heen en in jezelf te bewerkstelligen (bv in een ruimte zijn, waar niemand anders zich bevindt, behalve jij en je dier; je kunt je ogen sluiten en een paar keer diep in en uitademen om je lijf en vooral je hoofd helemaal te doen ontspannen, etc).

3. Maak contact / verbinding vanuit je hart
Hoe doe je dat? Ga met je aandacht naar je hart en adem een paar keer diep in (naar je buik) en uit; door je neus adem je in en door je mond adem je uit. Bij iedere ademhaling stel je je voor dat je eventuele spanning uit je lijf weg voelt stromen de aarde in. Je gaat weer met je aandacht naar je hart en terwijl je dit doet, denk je aan je dier en aan de liefde die je voor je dier voelt. Op dat moment voel je de hartsverbinding met je dier. Vanuit dit liefdesgevoel ga je de communicatie in met je dier. Een dier is altijd gericht op liefde en zal zonder meer zijn / haar hart voor jou openstellen. Vertrouw daar maar op.
Als je voor het eerst face to face met je dier gaat communiceren, dan kan het zijn, dat je dier heel ontwapenend en wat verrast kan reageren. Dit herken je bijvoorbeeld aan een zachte blik of nieuwsgierige blik op jou gericht of oortjes die heen en weer gaan, een lik over je hand, etc. Het is vaak heel subtiel.

4. Praat tegen je dier
Veel dieren zijn ontzettend intelligent en verstaan ons letterlijk, zonder dat we daar moeite voor hoeven te doen. Probeer het maar (houd de boodschap simpel als je net start met het communiceren met je dier) en wacht rustig de respons van je dier af.

Tip: een dier heeft het nodig om op de hoogte gehouden te worden over wat je gaat doen, hoe lang het alleen gelaten wordt en wanneer je weer terugkomt. Dit geeft een bepaalde mate van vertrouwen en zekerheid. Ook als je naar de dierenarts gaat, vertel het dier wat er gaat gebeuren (stap voor stap) en bevestig aan je dier dat je er de hele tijd (indien mogelijk) bij blijft om je dier te steunen. Het kan zoveel verschil maken in het eventuele stressniveau van je dier.

5. Denk in plaatjes
Op het moment dat wij praten, zenden we automatisch ook beelden / plaatjes uit. Deze plaatjes worden ontvangen door je dier. Als je merkt dat je geen reactie krijgt door tegen je dier te praten, focus je dan extra op het sturen van plaatjes en kijk dan of het dier dan naar je reageert.

Tip: op deze manier kun je je dier voorbereiden op een komende verhuizing. Stuur een plaatje / beeld van de nieuwe woonlocatie, zodat het dier weet wat hij binnenkort kan verwachten. Of om aan te kondigen, dat er binnenkort een nieuw maatje in het leven van je dier komt.

Enkele aanvullende en interessante punten:
– Een dier leeft in het hier en nu. Niet in gisteren en niet in morgen. Als een dier met je communiceert, dan zal dat veelal vanuit het hier en nu zijn.

Wees congruent: zorg ervoor dat wat je vertelt / uitzendt ook in overeenstemming is met wat je echt voelt. Als je blij gaat doen, terwijl je je eigenlijk verdrietig voelt, dan kan dat verwarring geven bij je dier. Het dier voelt dat het niet klopt en kan zich daardoor onveilig voelen. Geef maar kort en eerlijk aan, hoe je je voelt. Dat is voor beiden de beste manier. Wellicht krijg je als antwoord wel een liefdevolle lik over je wang van je hond of kat of een liefdevolle blik van je paard. Dieren zijn vol van liefde als je echt en eerlijk bent.

Gezonde grenzen stellen aan je dier is ook liefde. Grenzen bieden structuur en zekerheid voor je dier. Je dier weet waar hij aan toe is. Het geeft zekerheid en vertrouwen.

– Houd je taal positief en gericht op wat je wil in plaats van wat je niet wil.
In het onderbewuste bestaat het woordje ‘niet’ niet. Als ik je vraag om niet aan een roze olifant te denken, waar denk je dan aan? 🙂 Je ziet het plaatje van een roze olifant al voor je.
Als je aangeeft aan je hond, ‘ik wil niet dat je in de sloot springt’, dan stuur je onbewust een plaatje van een hond die in de sloot springt. Je hond ontvangt het plaatje als een boodschap en springt vervolgens braaf de sloot in. Hij volgt je opdracht op. Mogelijkheden zijn: ik wil dat je op het pad blijft, ik wil dat je bij mij blijft, etc.

Heb geen medelijden met je dier en voel je ook niet schuldig naar je dier (wat er ook gebeurd moge zijn). Medelijden en schuldgevoel naar je dier voelt energetisch als ‘dik grijs kleverig snot’ voor je dier met andere woorden, het voelt niet aangenaam.

Als reactie op de onaangename energie, die al dan niet onbewust naar het dier uitgezonden wordt, kan maken dat het dier daar van weg wil en afwijzend op je zal reageren.

Daarbij is het echt niet nodig om je zo te voelen en het helpt jou ook niet verder. Mocht er iets voorgekomen zijn, waar je je vervelend over voelt, spreek dan met jezelf af dat je het de volgende keer beter of anders zal doen en laat de gebeurtenis los. Dan komt er voor jezelf en voor je dier weer ontspanning.

– Een dier is niet stout
Er zijn zeker dieren, die zogenaamde ‘boefjes’ kunnen zijn of merries, die in hun periode van henstig zijn even je grens willen verkennen, doordat de hormonen door hun lijf gieren.

Echter een dier is niet stout. Als je denkt dat je dier stout is, ga dan allereerst eerlijk voor jezelf na, wat maakt dat een dier doet wat hij/zij doet. Ga in communicatie met je dier 🙂 om te achterhalen wat er speelt.

Enkele voorbeelden:
– Een hond die onzindelijk is/wordt, kan last hebben van (verlatings)-angst(en). Als de oorzaak van deze disbalans in het energiesysteem niet wordt geheeld, dan is het dier zelf niet bij machte om zijn / haar gedrag te veranderen totdat de oorzaak is opgelost en daarmee ook de gronding is herstelt.

– Een paard wat een bepaalde dressuuroefening weigert te doen of steigert, kan aangeven dat het dier pijn in zijn lijf heeft en wellicht dat de osteopaat langs dient te komen om dat eerst te herstellen.

– Een paard wat onrustig en nerveus op stal staat, kan kort daarvoor een ervaring hebben gehad, waardoor deze uit zijn gronding is gegaan. Dit hoeven geen ‘schokkende’ gebeurtenissen te zijn geweest. Voor sommige dieren kan de aanleiding van verlies van gronding al zijn: een tractor die met veel kabaal door de stal heen rijdt en een paard die zich daar onveilig door voelt; Of een paard die de hele dag buiten in de wei in de storm heeft gestaan en wind blijkt haar ding niet te zijn, daar wordt ze ‘iebel’ van (eenmaal in de stal aangekomen, is ze zelf niet in staat om haar nerveuze gedrag om te zetten naar ontspanning); Of knalvuurwerk in de buurt waar je dier van geschrokken is; etc.
Het dier heeft dan hulp van buitenaf nodig om de gronding te herstellen, waardoor ontspanning in lijf en geest weer terug kan keren.

Dieren spiegelen ons
Bijvoorbeeld een kat die thuis erg druk is in jouw bijzijn en wat je als vervelend ervaart. Het kan zijn dat je kat je wil helpen, door jouw gedrag aan jou te spiegelen. Je dier wil aangeven, dat je momenteel druk doende bent in je leven en dat je best even gas terug mag nemen voor je eigen gezondheid. Op het moment je je realiseert, wat je dier je wil spiegelen en je handelt naar datgene wat goed is voor jou (in dit geval rust nemen), dan stopt het spiegelgedrag per direct. De kat weet dat je zijn liefdevolle boodschap begrepen hebt.

Last but not least 🙂
Heb vooral vertrouwen in je kunnen. Als het de eerste keer niet gelijk lukt om met je dier te communiceren, probeer het dan een andere keer opnieuw. Wees geduldig (ongeduld blokkeert je namelijk), blijf op jezelf vertrouwen en houd je hart zacht. Iedereen die bovenstaande tips volgt, kan echt met zijn dier communiceren.

Communiceren met je dier geeft veel voldoening, liefde, heling en meerwaarde in jullie ‘partnerschap’. Je gaat dan als een team samenzijn en samenwerken en het geeft voor beiden een blij hart. Ik wens jou en je dier(en) veel plezier en geluk samen.

About the author

Nicole van Wonderen

Nicole van Wonderen (1976) is een dierenliefhebber. Met veel plezier en toewijding zet zij zich in om zowel dieren- als eigenaren weer in balans te brengen.

View all posts